Hur reagerar kroppen på kyla?
Vi hör ofta om hur stress är dåligt för kroppen. Men är det alltid så? Nej, inte riktigt. Det finns nämligen en viktig skiljelinje att dra
mellan bra och dålig stress. Den så kallade dåliga stressen uppstår som ett resultat av otillräcklig sömn, emotionell stress, oro och mycket annat. Bra stress däremot, kan inkludera flera olika aktiviteter där den huvudsakliga är motion. Andra typer av bra stress kan exempelvis vara fasta samt kortare perioder av värme (exempelvis bastu) och kyla. Vad är det då som kvalificerar kyla som en bra typ av stress? Det svaret hittar vi genom att studera kroppens fysiologiska svar på köldexponering.
Frigöring av noradrenalin
En av de mest bevisade effekterna av köldexponering är frigöringen av hormonet noradrenalin via det sympatiska nervsystemet. En ökning av detta hormon associeras med ökat fokus, humör och förbättrad uppmärksamhet. En brist på noradrenalin hos människor är starkt korrelerat med depression. I studier som gjorts om köldexponering har man kunnat observera uppemot trefaldiga ökningar av noradrenalin i hjärnan.
Fettminskning och termogenes
Termogenes innebär att kroppen producerar värme för att motverka effekterna av kyla. Under denna process bränner kroppen även fett. Studier har visat att upprepade köldexponeringar ökar mängden brun fettvävnad (den fettvävnad som bland annat har i uppgift att producera värme), detta har associerats med en minskad risk för övervikt och ökad fettförbränning. Brun fettvävnad är nämligen mer metaboliskt aktiv än sin motpart, vit fettvävnad. Ökade mängder brun fettvävnad visar dessutom en inversrelation till kroppsfettprocent.
Återhämtning och prestation
Helkroppsskryo (Zerobody Cryo) har visat sig vara effektivt för flera parametrar inom återhämtning och atletisk prestation. En studie visade att helkroppskryoterapi efter styrketräning ledde till ökad explosivitet och minskad smärta.
Köldexponering aktiverar även en gen som kallas för PGC-1α, denna gen skapar mer mitokondrier i muskeln. Ökade mitokondrier motsvarar ökad aerobisk kapacitet. En 15-minuters session av köldexponering efter högintensiv löpning ökade mängden PGC-1α i muskeln.10 En annan studie visade att elitlöpare som använde helkroppskryoterapi efter ett löppass hade en 20-procents ökning i snabbhet och styrka i upp till 2 dagar.
Man har även noterat förbättringar inom återhämtning. En studie visade att helkroppskryoterapi efter träning förbättrade muskelåterhämtningen genom att minska den inflammatoriska processen. Elitcyklister som använde sig av kallbad i 30 minuter, 4 gånger per vecka i ca en månad upplevde en
4,4% ökning av genomsnittlig löpkraft, 3% förbättring i cykelprestation och en 2,7% ökad styrka under perioden.
Fantastiskt ju!